Elk stel heeft bewust of onbewust een intimiteit-afspraak met elkaar.

Je weet of je spreekt af wat er wel en niet gewenst is binnen je relatie. 

Uit onderzoek blijkt dat toch 60% van de mannen en 40% van de vrouwen wel eens met een vreemde meegaat of een affaire heeft. 

Ook blijkt dat zelfs als je samen gelukkig bent, één van beide met een vreemde mee kan gaan. 

Waarom zou je met een vreemde meegaan als je samen gelukkig bent?

  • Omdat je zelf ongelukkig bent?
  • Omdat de seks niet goed is?
  • Of verlang je naar iets nieuws?

Met een vreemde meegaan heeft meestal meer met jezelf dan met je relatie te maken.

Want voordat je met een vreemde meegaat, ben je veelal vervreemd van jezelf: je hebt je zoveel aangepast binnen je relatie of gezin, of binnen je familie of werk, dat je de verbinding met jezelf verliest. 

De verbinding met je eigen behoeften en verlangens.

Je vervreemdt van jezelf

Je herkent dat niet als zodanig, jij voelt alleen de pijn die het veroorzaakt.

Je voelt je niet gezien of gehoord, moe, rusteloos of niet gewaardeerd. 

Hoewel het logisch zou zijn om jezelf beter te leren kennen en om de verbinding met jezelf te herstellen, is dat uit onwetendheid zelden de weg die we kiezen.

Want het wordt ons simpelweg niet geleerd hoe je gelukkig bent met jezelf.

Elke affaire vervult een verlangen

Elke affaire begint dus vanuit een onvervuld verlangen.

Je verlangt bijvoorbeeld naar een emotionele band (mannen net zo vaak als vrouwen), je vrij voelen, aanraking, intimiteit, autonomie, je levend voelen of intense seks.

Onbewust wil je door het aangaan van een affaire iets van jezelf terugvinden. Iets waar je geen (volledige) toegang meer toe hebt. 

Want door het opzij schuiven of onderdrukken van jouw behoeften of door te geloven dat een ander verantwoordelijk is voor het vervullen daarvan, raak je vervreemd van jezelf en word je afhankelijk. 

Zolang je dat gelooft blijf jij je aanpassen, want als kind heb je geleerd dat jouw behoeften eerder vervuld worden als je bijvoorbeeld lief lacht.

Maar je verlangen om echt gezien en gehoord te worden, dat je ertoe doet of dat je erbij hoort. Je levenslust, creativiteit, het gevoel dat je echt leeft, blijft.

Als zowel thuis als door jezelf die behoeften niet vervuld worden, is de kans dat je met een vreemde meegaat groter, maar geen vrijbrief en zeker geen blijvende oplossing.

Want de impact is enorm

Komt de affaire uit, is het voor de partner (en je kinderen) alsof er een bom is ontploft. De grond onder zijn of haar voeten beweegt of wordt weggevaagd. 

De intimiteit-afspraak wordt op grove wijze overruled en zorgt voor enorme schade. Vooral als je relatie gebaseerd is op liefde en de emotionele band belangrijk voor je is.

Waarom doet het zo’n pijn?

Nu ontstaan de meeste relaties vanuit liefde, maar dat is niet altijd zo geweest. Ooit diende het huwelijk meer als economische en sociale zekerheid. 

De man zorgt financieel voor zijn gezin en voor de sociale status en de vrouw zorgt voor het nageslacht. 

En voor liefde en seks was het een soort van geaccepteerd dat je dat met een ander deelde.

Die tijden zijn voorbij. Jij wilt dat je partner je trouw is op alle facetten en als dat niet zo blijkt te zijn, beland je in een crisis.

Een crisis waar je niet zomaar uit vandaan komt

Zeker niet als degene die met een vreemde is meegegaan zegt dat het allemaal niets voorstelde. Of de schuld bij jou neerlegt. Dat maakt het alleen maar erger. 

Hoe kom je samen (sterker) uit deze crisis?

Door empathisch te luisteren, wat niet hetzelfde is als sympathie en door het toepassen van de Zeven Sluiers: de twee belangrijkste pijlers van de methode Bemin Elkaar. 

Als je gaat Sluieren, begin je opnieuw

Je gaat terug naar het moment voordat je seks had, maar elkaar wel heel leuk vond. En van daaruit bouw je de (seksuele) relatie opnieuw op, maar nu op een volwassen manier: je neemt beide de verantwoording voor je behoeften en gevoelens.

Niet altijd even makkelijk, wel gegarandeerd resultaat.

Hoe kun je nu het beste beginnen? 

Door deel te nemen aan het Webinar ‘Blij met Elkaar als Minnaar’ op 12 april 2021.

Dan komt er weer beweging in je relatie en alleen vanuit beweging verandert er iets.

BeminElkaar, ♡

Judith

P.s. er staat een nieuwe interessante podcast online op Spotify over wat Porno met je doet. Om te beluisteren klik hiernaast.