Dat één van beide partners met een vreemde meegaat gebeurt dus niet alleen bij ruziënde stellen. Zie deze blog.

Het kan blijkbaar in elke relatie gebeuren. Misschien een verontrustende gedachte en slaat je fantasie al op hol. 

Wat kun je doen om het te voorkomen?

Laten we eerst kijken wat we verstaan onder ‘met een vreemde meegaan’

Is dat seks met een ander? Zo ja, wat versta je dan precies onder seks? Een eenduidig antwoord hierover is er eigenlijk niet. Vaak ligt het iets genuanceerder en maken stellen daar onderling verschillende afspraken over.

Feitelijk kun je ook vreemdgaan als je het bed niet met een ander deelt. Je kunt ook je diepste gedachten en gevoelens delen met een ander. De mening van diegene zwaarder laten wegen dan die van je partner. Daarmee geef je een signaal af.

Dat jouw partner niet meer nummer één is in je leven 

Je partner voelt dat en gaat vragen stellen:

‘Is er een ander?’

Waarop jij ontkent, want je hebt geen seks gehad, dus denk je dat je niet vreemdgaat. En mocht het toch ooit tot seks komen, kun je niet meer terug en blijf je ontkennen, want je voelt wel aan dat bekennen je in de problemen gaat brengen. 

Toch voelt je partner dat er iets niet klopt en dan kunnen er meerdere dingen gebeuren. 

  • Hij of zij trekt zich terug en houdt afstand in de hoop dat hij of zij niet meer beschadigt raakt
  • Hij of zij gaat over tot de aanval en wordt een soort detective met ijzeren regels, uit angst de controle te verliezen
  • Hij of zij gaat op de vlucht en begint zelf een affaire

Allemaal menselijke reacties die door je oerbrein, je reptielbrein wordt aangestuurd. Het belangrijkste kenmerk van het reptielbrein is dat het egoïstisch is. Je staat in de overlevingsstand en je denkt alleen nog maar aan jezelf.

Logisch, want ‘je partner zit fout’.

Dat ga ik niet ontkennen, maar ook niet bevestigen. Want zodra je verzeilt in goed of fout, raak je in de slachtofferrol en kom je nooit tot een oplossing. Het blijft een etterende wond. 

Een machtsstrijd die geen winnaar kent

De reden dat iemand vreemdgaat is dat je vervreemd bent van jezelf. Dat vervreemden doe je vaak samen, je leeft ieder op je eigen eilandje. 

Toch blijft het je eigen verantwoordelijkheid. Want je kunt alleen van elkaar vervreemden als je vervreemdt van jezelf. 

Als je niet trouw bent aan jezelf. 

Niet aan je eigen normen en waarden, maar ook als je geen verantwoording neemt voor je eigen behoeften en gevoelens.

Als je die te lang opzij schuift om bijvoorbeeld een ander te plezieren, in de hoop dat je meer aandacht, liefde of seks krijgt. Of om bijvoorbeeld ruzie en strijd te voorkomen, verbreek je de verbinding met je eigen behoeften en gevoelens. Je onderdrukt of negeert ze.

  • Door naar de pijpen van een ander te dansen vervul je misschien je behoefte aan harmonie, maar geef je je behoefte aan autonomie op
  • Door avond aan avond thuis door te brengen vervul je misschien je behoefte aan rust en geborgenheid, maar negeer je je behoefte aan spanning en avontuur
  • Door elke dag met tegenzin naar je werk te gaan vervul je misschien je behoefte aan financiële zekerheid, maar onderdruk je je behoefte aan uitdaging en creativiteit

Het negeren, onderdrukken of ontkennen van je eigen behoeften of die van je partner, maakt dat je vervreemdt. Je vervreemdt van zowel jezelf als van elkaar. En dat maakt het meegaan met een vreemde steeds aantrekkelijker.

Natuurlijk had degene die vreemd is gegaan eerder aan de bel moeten trekken. Misschien heeft hij of zij dat ook wel gedaan, maar kon je het op dat moment niet horen. Werd je te veel in beslag genomen door je gezin, je werk, je ouders, je normen en waarden, oude overtuigingen en patronen.

Allemaal menselijk, het gebeurt gewoon

Ik geloof niet dat je verliefd aan een relatie begint, met in je achterhoofd het idee dat je over drie jaar vreemd zal gaan. Of 13 of 23 jaar. Ik geloof dat niet en toch gebeurt het (massaal).

En wat als het uitkomt?

Je partner hoeft daar vaak niet eens zoveel moeite voor te doen. Een verdwaald bonnetje in een broekzak is ouderwets. Tegenwoordig vind je de bewijzen gewoon op de telefoon.

Honderden berichten, foto’s, geuite verlangens, nagenietende berichten en afspraken: allemaal messteken die je voor dood achterlaten. Verdrietig, verlammend of juist furieus.

Het verraad snijdt diep 

Maar hoeft niet het einde van de relatie te betekenen. De chaos kan tot een nieuwe orde leiden. Daarvoor moet je eerlijk met elkaar gaan communiceren. 

Over wat er is gebeurd, maar ook over je behoeften die al zo lang onvervuld zijn gebleven.

En nee, als jij bent vreemd gegaan kan je partner even niet naar jouw behoeften luisteren. 

Pas als de partner die bedrogen is genoeg empathie heeft gekregen, is hij of zij in staat om naar jou kant van het verhaal te luisteren. Simpelweg omdat jij de intimiteit-afspraak hebt verbroken.

En zelfs dat is nog niet het hele verhaal. Meer daarover in mijn volgende blog.

Wil jij deze ellende voorkomen of hebben jullie besloten om samen verder gaan? 

Pas dan de Zeven Sluiers toe en ontdek hoe je jezelf Eerlijk Uit. De twee belangrijkste pijlers van de methode Bemin Elkaar. 

Want de kans dat je de juiste partner gekozen hebt is groot. De kans dat je de verbinding met je behoeften bent kwijtgeraakt ook.

Vul de Relatiethermometer in, herstel die verbinding en die met elkaar en voorkom een (vecht)scheiding.

BeminElkaar, ♡

Judith

P.s. Wil je meer weten over de deze blog door middel van een video, ga dan via hier naar YouTube.