Je relatie verbeteren

Dat is voor de meeste een grote uitdaging.

Jullie zijn dus niet de enige. Soms duurt een down wel erg lang of maak je die opvallend vaak mee.

Dan kan het zijn dat jullie manier van communiceren nog niet zo constructief is.

Irritaties, niet uitgekomen verwachtingen of geschonden afspraken die niet uitgepraat worden leiden tot een etterende wond.

Zolang die wond ettert kan het niet genezen en ontstaat er geen litteken. Een litteken maakt je relatie misschien niet mooier, maar wel sterker.

Een etterende wond is pijnlijk en elke keer dat die (per ongeluk) wordt aangeraakt voel je die pijn. Pijn door iets wat al eerder is ontstaan, maar wat nooit is geheeld.

Eigenlijk voel je een pijn uit het verleden

Je herbeleeft een situatie uit het verleden, terwijl je denkt dat het om het heden gaat.

Hoe verbeter je dan je relatie?

Vrouwen voelen dit vaak beter aan dan mannen en willen het graag uitpraten. Ze willen hun gevoelens delen, ze willen zich gehoord voelen en zo hun wonden helen.

De meeste mannen vinden dit maar moeilijk gedoe en ervaren het dikwijls als een kruisverhoor.

Zij willen geen oude koeien uit de sloot halen, zij willen die sloot het liefst zo snel mogelijk dempen en hun verwondingen ontkennen.

Lekker doelgericht en praktisch

Logisch als je begrijpt dat we doorgaans niet zo goed zijn in het uiten van onze gevoelens. Waardoor een ‘goed gesprek’ al snel uitmondt in verwijten, eisen of beschuldigingen.

En zelfs als je wel op de juiste manier communiceert (daarmee bedoel ik vanuit jezelf en over jezelf) vat je partner je woorden gemakkelijk op als een verwijt, eis of beschuldiging.

Omdat we allemaal verstrikt zitten in het verleden.

Terwijl we onze relatie willen verbeteren

Niemand wordt tijdens het opgroeien in al zijn of haar behoeften voorzien. Omdat we én heel veel behoeften hebben én omdat er niemand is die 24/7 voor ons klaar kan staan. Zelfs de meest liefhebbende ouder lukt dat niet.

En als klein kind ben je niet in staat om te overzien dat je behoeften misschien niet nu, maar wellicht wel later vervuld worden.

Zo ontstaat er een overlevingsmechanisme zodat (te veel) pijn gedragen wordt: je ontkent je behoeften, je past je aan in de hoop dat iemand je behoeften vervult, of je probeert een ander zo te veranderen dat jouw behoeftes worden vervuld.

Dat doen we allemaal

Dat mechanisme neem je onbewust mee naar de volgende persoon waarvan je denkt dat hij of zij die behoeften wel gaat vervullen.

Meestal je partner

Na de verliefde fase merk je dat ook je partner niet al je behoeften gaat of kan vervullen. Ook niet de onvervulde uit je jeugd en dat doet pijn.

En omdat het allemaal op een onbewust niveau gebeurt, heb je niet in de gaten wat er nu precies speelt: je blijft je partner de schuld geven van jouw pijn uit je verleden. Je gaat misschien wel geloven dat je niet de juiste partner hebt gekozen.

Je weet niet hoe je je relatie verbetert

Je begint met om je heen kijken. Te vergelijken. En dan lijkt het gras bij een ander soms groener. En voordat je het weet graas je van een ander gazonnetje.

Je trapt in de volgende illusie

Je denkt dat deze man of vrouw al je behoeften wel gaat vervullen, want je voelt je voor het eerst sinds lange tijd weer levend. Je voelt je gezien gehoord, gewaardeerd, erkent en geliefd.

Je voelt hetzelfde als in het begin van de relatie met je eigen partner, niet wetende dat het niets met je partner te maken heeft, maar alles met jezelf.

Het is namelijk niet de ander die de levens- of seksuele energie weer door je heen laat stromen, dat doe je zelf. Je boort de bron in jezelf aan en projecteert dat (weer) op de ander.

Geen wonder dat het gras daar sappiger lijkt

Kom je thuis voel je je schuldig, of je schaamt je en je bent bang dat het uitkomt. Je liegt ongewild tegen je partner en kinderen en dat kost je bakken met energie.

Helpt dat je relatie verbeteren?

Door met een vreemde mee te gaan voel je je levend en leeg getrokken tegelijk. En je raakt ervan overtuigd dat het iets met die ander(en) te maken heeft. Dat je er zelf niets aan kan doen of veranderen.

Logisch, want niemand heeft je ooit iets verteld over enerzijds de negatieve gevoelens die uit de onvervulde behoeften ontspruiten.

Maar ook niets over de onuitputtelijke energiebron die je in je draagt: die je van levens- of seksuele energie voorziet. Boor je die in jezelf aan, kom je weer tot leven.

Daar heb je niemand voor nodig

Weet je Iris, niemand gaat jouw onvervulde behoeften uit je kindertijd vervullen, dat kun je alleen zelf.

Niemand kan je energie geven of afnemen. Je kunt alleen zelf energie genereren of voorkomen dat het weglekt. Hoe?

Door jezelf of elkaar te beminnen

Wil je weten hoe je dat doet? Kijk dan het Webinar: ‘Jezelf Beminnen tussen het Bedlinnen’.

Ontdek hoe je je aansluit op je eigen energiebron. Zodat je je levend voelt, je partner niets meer verwijt en je niet met een vreemde hoeft mee te gaan.

BeminElkaar, ♡

Judith

P.s. Als je de Relatiethermometer invult ontvang je drie tips die je helpen bij het krijgen van een emotioneel en seksuele vervullende relatie.

P.s.s heb je al eens op mijn YouTube kanaal gekeken? Hier vind je alles over zelfbeminning.

Wil je meer leren over zelfbeminning?

Download dan hier je gratis e-book Solo Genieten van Seks:

E-boek Zelfbeminning als bron van liefde en geluk - Sacred Sex Academy

Meer dan 1200 vrouwen hebben het e-book al ontvangen!